12 mars 2009

Gardiner och dukar

Jag har en kluven inställning till gardiner och dukar. Ska jag ha - eller ska jag inte ha dessa.

Jag har inte så stora fönster så jag kan inte ha så breda gardiner ... smala panellängder är bra eller korta kappor. Ibland tänker jag att det skulle vara skönt att vara utan gardiner men samtidigt tycker jag att det blir så kalt i fönsterna då. Det ser hemtrevligare ut med gardiner.

Sen är det det här med stilen på gardinerna ... de ska ju passa ihop med den övriga inredningen. Modellerna som jag visar här nedanför är ju sådana som passar till den ljusa fransk/danska lantstilen. Längderna verkar vara ganska breda så de är uteslutna men kapporna skulle funka. Ibland när jag köpt färdigsydda längder så har jag fått dela dem mitt itu för att de ska passa ... men det kan man inte göra med dessa med monogram på.

I vardagsrummet har jag tre fönster och en balkongdörr och det skulle "kosta skjortan" om jag ska köpa några av gardinerna nedan ... och det är ett problem som jag har haft hela tiden ... så för det mesta har jag sytt mina gardiner själv. I sovrummet är det två fönster och en dörr så det är likadant där.

(bilderna har jag hämtat, uppifrån och ner, från Syster Lycklig, My Home, My Home och Alvas Hus)


Här kommer lite bilder på de gardiner som jag har uppe för tillfället.

Panellängder i vitt linne i sovrummet köpta hos Hemtex.Hissgardin som jag har sytt av ett gammalt lakan i köket.
Fiffi kom med på bilden ... det här är en av hennes favoritplatser på vintern ... det är varmt och skönt ovanför elementet och hon har full koll på grannarna och deras katt!Hissgardin som jag skickat efter från någon katalog för flera år sedan i hallen.Panellängder i ljust beige linne som jag har sytt i vardagsrummet.Hur det ser ut på övervåningen visar jag inte eftersom jag inte har kommit så långt i förändringen till lantstil där än.

Från att ha haft dukar nästan överallt har jag gått till att nästan inte ha några dukar alls ... bara på några få ställen.

I sovrummet på nattygsborden ... mest för att borden är så fula men också för att dukarna är fina ... har fått dem av mamma.På bordet i vardagsrummet ... en fin gammal duk som fanns bland sakerna som var kvar i huset när vi tog över det.På slagbordet i vardagsrummet ... också en gammal duk som fanns kvar i huset.I bokhyllan eftersom den är så mörk ... en duk som jag virkat för många år sedan och som jag tycker mycket om.Jag vill gärna läsa kommentarer om hur ni känner för och har det med gardiner och dukar.

Kramar6 kommentarer:

Viola sa...

Underbara textilier hos dig, så vakra gardiner och dukar, sedan jag sålde mitt hus och flyttade in i min gamla sekelvåning så har jag kunnat skippa gardinerna. Nu har jag fönster med djupa marmorbänkar och då är det bara synd att dölja dessa med gardiner, däremot har jag framme vackra dukar på
mina bord, ha en trevlig kväll, ska som andra följa kvällens stora sändning...tror på den adliga damen, kram

Lina sa...

Hej!
Jag har också haft lite problem med gardiner, jag brukar också alltid få dela på dom för mina fönster är så små. Jag tycker att det är fint o ha två helt vanliga vita längder, altenativt spets som släpper in mycket ljus, eller bara en kappa i fönstret som jag också har på vissa ställen. Hissgardinen som du har va ju superfin. Om du vill ha längder med monogram på så är det ju bra att kunna brodera själv, för som du märker så finns det inga sånna smala gardiner med broderi. Jaja, det är lite kruxigt med gardiner, men nån gång måste det ju bli bra. Lycka till, kram Lina

Snuttan sa...

Vilken skillnad det blev på bordet nedan. Jättefint
Jag gillar alla gardiner du har. Jätte snygga.
Själva håller jag med på att fixa om still här hemma.
Vit är så underbart

Kram

MiaMaria sa...

Hej!

Det är svårt med gardiner man får känna sig fram.......
Här ska jag ta bort gardier i min glasveranda....bara fönster ska det bli...och så ska det fixas om lite...

HA´en bra söndag!
MiaMaria

speglingar sa...

På övervåningen har jag också små fönster så jag delar på gardinerna. Eftersom det är små fönster så har jag glesa linnegardiner. I ett av fönstren har jag inga gardiner alls. I ett köksfönster har jag en gardinstång, och på den har jag hängt små korgar, gamla rivjärn och knippor av gamla kakformar. Jag har inga dukar på borden ,men på en spegel har jag hängt en duk,
ett hörn.
Hälsningar Yvonne

MiaMaria sa...

Hejsan!

Önksr dig en bra vecka!
MiaMaria