26 februari 2011

"God mad o möen mad och mad i rättan tid"

Idag när jag stod och lagade lunch kom jag och tänka på det skånska uttrycket "God mad och möen mad och mad i rättan tid". Det är makens kusin i Skåne som brukar säga så och anledningen till att jag tänkte på det idag var att jag gjorde Danska "smörrebröd" till lunch.
Det har blivit något av en favorit här hos oss sedan vi har ätit det några gånger i Danmark. Vi har varit på "Gröften" på Tivoli, "Det lille Apotek" och "Lauras Kökken" i Köpenhamn tillsammans med kusin m familj.

Jag har gjort smörrebröd själv några gånger och favoriterna är leverpastej och rostbiff med tillbehör. Den här gången hade jag t.o.m. hemmagjord leverpastej.Här kommer recepten om ni vill prova själva:

Lun leverpastej med bacon och gurka:

Grovt rågbröd
Leverpastej, grovmalen (inte sådan i plastburk som vi äter på mackorna annars)
Bacon
Saltgurka
Salladsblad
Krasse

Smöra rågbrödet. Lägg på salladsblad och "lun" (ljummen) leverpastej. Toppa med knaperstekt bacon och skivor av saltgurka. Om så önskas, garnera med krasse.

Rostbiff med remouladsås:

Grovt rågbröd
Rostbiff (2 skivor/bröd)
Salladsblad
Pepparrot (1-2 msk/bröd)
Krasse

Remouladsås (till 6 bröd):
2 dl majonäs
1 fintärnad ättiksgurka
1/2 finhackad gul lök
1 msk hackad kapris
1 msk finhackad gräslök
2-3 msk finhackad persilja

Smöra rågbrödet. Lägg på två skivor rostbiff, och klicka på remouladsåsen. Garnera med riven pepparrot. Om så önskas, garnera med krasse.

De smakar bäst med en öl och en snaps! ... och naturligtvis kommer båda från Danmark ... Carlsberg och Aalborgs Nordguld!!! *ler*Det värsta efter en sådan här god måltid är att man får, som de säger i norrland, "paltkoma" dvs man blir mätt, trött och mår alldeles förträffligt! ... och att det tar några timmar innan man orkar göra något igen! ... *skrattar* ... men det är ju lördag och då har man väl rätt att vila lite och ta det lugnt, eller?!

Kram

1 kommentar:

Nanna sa...

Det är ett härligt skånskt uttryck! Goda smörrebröd du gör! de är dejlig! :P