14 november 2011

"Mitt Kök" mässan i Stockholm



Jag var på "Mitt Kök" mässan i lördags. Eftersom jag är intresserad av mat och dryck så är det en mässa helt i mitt tycke. Det är bara synd att det är så många fler än jag som är det ... *skrattar* ... för det är så mycket folk och det är svårt att ta sig fram till montrarna som man vill titta lite närmare på.
Men vi (jag, maken, äldsta sonen och hans tjej) var ganska nöjda när vi åkte därifrån. Vi hade både ätit och druckit lite allt möjligt (ost, musslor, kött, korvar, yoghurt, bär, bröd mm och kaffe, juice, vitt vin, rött vin och bubbel) när vi åkte efter ca 4 tim!





Några kändisar såg vi också.



Eftersom jag är prenumerant på "Allt om Mat" hade jag fått ett erbjudande om att köpa deras julkokbok till ett förmånligt pris på mässan och jag slog till för den var fin och med många bra recept. Dessutom är det mycket fina bilder i den.






Kram Christina

10 november 2011

Resan hem

Bara för att vi påbörjat resan hem betydde det inte att semestern var slut ... tvärtom ... vi hade en hel vecka på oss och hade flera planerade stopp på vägen.

Det första stället som vi skulle besöka var Saint Sadurní d´Anoia några mil söder om Barcelona. Där ligger ca 70 % av hela Spaniens Cavatillverkning. Vi kom dit på söndag em och skulle leta efter ett hotell att bo på men döm om vår förvåning när det inte fanns något. Vi t o m kopplade upp oss på nätet på telefonen för att söka efter ett men fick inga träffar. Det var bara att fortsätta och vi hamnade i en stad strax norr om Saint Sadurní d´Anoia som heter Martorell där vi hittade ett rum för natten.

Dagen därpå åkte vi tillbaka till "Cavastaden" för att besöka några Bodegor.



Vi valde en stor som de flesta nog har hört talas om ... Codorniu ... och gick på en visning där. Det var jätteintressant att få höra om deras tillverkning och lagring.


(Cavaflaskor i slutläget innan de ska buteljeras med riktig kork. Flaskorna ligger så här i långa rader, i gångar i källarvalven, 30 m under jord)

Det hela avslutades med en provning och köp av några flaskor. Sedan besökte vi en mindre tillverkare ... Sumarocca ... eftersom vi hade druckit ett av deras vita viner och som vi tyckte om. Det vinet och en låda Cava fick följa med därifrån också!



Nästa stopp skulle bli i södra Frankrike, riktigt var hade vi inte bestämt men någonstans söder om Montpellier. Tack vare att det var gratis WiFi på hotellet i Martorell så hade vi kollat upp några alternativ och valt ett hotell i Agde som vi bokade. Vi kom sent på em och åkte tidigt på fm dagen därpå så vi såg inte så mycket av staden men den verkade ganska mysig.

Jag hade fått ett tips av "Dubbelörnen" på en fin stad med en gammal stadskärna ... Pézenas ... så vi åkte dit och den var verkligen pittoresk. Vi strosade runt där och tittade in i de få butiker som var öppna. Det märktes att det var eftersäsong för mycket var stängt.



Vi gick i flera antikaffärer och jag sökte efter en fransk vinkanna som jag har letat efter länge men jag hittade ingen. Det fanns mycket annat fint som jag skulle ha kunnat tänkt mig att köpa, men det blev inget.


(Mycket fina saker och underbara broderier)


(Gamla saker som många av oss vill ha!)

Vi åkte runt lite på landsbygden och hamnade i en mindre stad med så smala gator att vi trodde att vår bil skulle fastna mellan husen. Maken blev lite stressad men det ordnade sig, vi kom ut välbehållna och med hel bil utan en skråma på *skrattar*.

I närheten av den lilla staden finns ett litet gammalt stenslott som är en vingård ... Domaine de La Baume ... vi stannade där och provade deras rosévin som jag hade hört att det skulle vara väldigt gott ... och det stämde så det blev några flaskor där med.



Fortsättning följer ...

Kram Christina