20 mars 2011

Vårtecken vecka 12

Mina vårtecken idag går i vattnets tecken.

Jag tycker att vatten hör våren till ... det droppar från tak och hängrännor ... det forsar i bäckar ... det bildas vattenpölar på vägar och gångbanor ... ja, kort sagt ... man hör och ser vatten överallt!

Mina bilder idag är på vatten som finns på olika ställen på vår gård.




(det rinner vatten utför backen fast det syns dåligt på bilden)





Dessutom har det otroligt nog kommit upp små, små knoppar på Kärleksörten (men de är nästan omöjliga att se).




19 mars 2011

En vacker vinterdag?

Man skulle kunna tro att följande bilder är tagna en vacker januaridag men icke ... de är tagna idag!
Vi fick ett riktigt "bakslag" här igår ... det kom nog mellan en och två decimeter snö här.
Jag skulle in till centralorten och handla och jag brukar inte var bangen när det gäller bilkörning men jag tänkte nästan vända i första vägkorset och åka hem igen. Ändå har vi en fyrhjulsdriven bil, en Volvo XC70, som också är högre än vanliga bilar men det var så mycket snö att det tog i under bilen och stänkte upp över motorhuven!

Visst är det vackert med all denna vita, rena snö ... allra helst när solen skiner som den gör idag ... men det är ju inte riktigt vad man önskar sig en dag i mitten på mars.


(Spår i snön efter traktorn)


(I inlägget
här fanns det inte mycket snö kvar runt luftvärmepumpen)


(Kungakronan och urnan på brunnslocket var helt synliga i förrgår)


(Igår var snön jämns med nedersta trappsteget)

Men det finns hopp i alla fall när man ser hur vattnet rinner ur stupröret *ler*.



Häromdagen funderade jag lite på vad jag skulle skriva i mitt vårteckensinlägg på måndag. Tänkte gå ut här i helgen och se om det fanns något som grodde i rabatterna, men det kan jag slå ur hågen nu för jag lär inte se något på ett tag.
Jag hade också tänkt att jag skulle ta bort allt gammalt tallris och hämta lite björkris istället och sätta i hinkar och krukor ute ... men, men ... det får bli en annan dag ...!

16 mars 2011

Vårtecken vecka 11

Jag hann inte med att skriva om några vårtecken igår så därför gör jag det idag istället.

Här har det inte hänt så mycket med vårens framfart vad jag kan se. Det lilla som hänt är att snön har dragit sig undan ännu lite mer från hus och träd. Vägen hem till oss har börjat tina på vissa soliga ställen ... i skuggan är den fortfarande en riktig vinterväg.


(det här kladdet får jag gå i när jag är ute och går)

Jag såg att det började komma upp tulpanknoppar efter husväggen hemma hos min mamma som bor i det större samhället här en bit ifrån. Mina lökväxter ligger fortfarande och sover under ett tjockt täcke av snö i rabatterna.

Det som jag har märkt mest av att det är vår är alla somriga kläder och skor jag såg när jag och "M" var till stan i fredags. Sådant som jag ... här och nu ... inte har en tanke på att sätta på mig!!! Då skulle jag frysa ihjäl : ( .Vi hade under -10 grader här i morse.

En annan iakttagelse är alla vackra vårblommor som finns ... och har funnits ett tag, det är jag medveten om ... och som gör det mera uthärdigt när den "riktiga" våren tar så god tid på sig att komma hit ... att köpa i blomsteraffärerna.

Två av mina favoriter är pärlhyacinter och ...



... kungsängslilja.



Jag tycker att den är så fantastisk med sitt "rutiga" mönster som skiftar i olika nyanser.

Den första blommar fortfarande trots att det är över två veckor sedan jag köpte dem men den andra har vissnat ner, tyvärr!
Är det någon som vet om man kan spara den och plantera ut i trädgården och den kommer upp igen nästa vår? Jag bor i zon 5.

08 mars 2011

Helgens mat

Som jag skrev i tidigare inlägg så kommer den här bloggen att ändra inriktning. Den kommer inte att ha inredning som huvudtema längre utan den kommer att handla om det som ligger mig varmt om hjärtat just för tillfället.

Just nu är jag inne i en period när jag tycker att det är kul att laga mat. Det går upp och ned med den lusten, men det går nog oftast upp ... tack och lov! *skrattar*
Jag letar ofta recept i tidningar och på nätet och jag har en del kokböcker också som jag hämtar inspiration från.

Jag prenumererar på olika mattidningar i perioder och spar dessa tidningar tills det svämmar över i tidskriftsamlare och på hyllor och i skåp. Men kruxet är att jag kan inte bara kasta dem utan jag måste titta igenom varje tidning för att se om det finns några recept som verkar bra och som jag river ur och sparar.
Nu har jag gjort en pärm som jag sätter in dessa recept i och när jag lagat rätten och den är bra så flyttar jag över den i mina receptpärmar för att kunna laga den igen. Omständigt kan det låta men för mig funkar det bra. *skrattar*

Just nu har jag en prenumeration på "Lantliv Mat & Vin" ihop med min vanliga "Lantliv". I helgen lagade jag några rätter från den och jag måste säga att det var kanongott alltihop. *ler* (Maken instämde!)

I fredags åt vi:

- Färska fikon med laxmousse och drack citronkir till



- Salamifylld fläskfilé (tog fläskytterfilé istället) med

- Rostad potatissallad



och drack 2009 Errazuriz Winemaker Selection Cabernet Sauvignon Shiraz till, som tidningen rekommenderade.




I söndags lagade jag också mat från samma tidning.

Först blev det en improviserad förrätt med laxen som var kvar från i fredags. Sedan åt vi:

- Chorizo- & rotsaksfylld kyckling



- Gourmetpotatismos



Till det drack vi 2009 Masi Modello delle Veneto, rekommenderat av tidnigen det också.

Bilderna gör inte maten rättvisa ... det smakade fantastiskt gott ... och det var dessutom väldigt enkel mat att laga.

Kram

Christina

07 mars 2011

Vårtecken v 10

Jag har anslutit mig till den tappra skara som rapporterar vårtecken varje vecka ett tag framöver. Det är bloggen Humlebacken som kickar igång den varje vår.

Här är det inte mycket till vår än men nog kan man märka att det går mot ljusare tider, tack och lov!
Jag får ändra timern till vår utebelysning nästan varje vecka och maken säger att det är ljust när han åker till arbetet på morgnarna nu.



Fiffi tycker om att sitta och värma sig i solen på vår altan.



Snön töar och ramlar ner i stora sjok från altantaket och det droppar och skvätter hela tiden när solen skiner.



Snön "drar sig undan" runt hus och träd .



Maken har satt igång luftvärmepumpen!

Här var, som på många andra håll i landet, ett fantastiskt väder i helgen. Det som var lite synd var att det blåste så illa. När man satt inne och tittade ut såg det jätteskönt ut men när man väl kom ut så var det inte alls lika skönt :(

I lördags grillade (elgrill) jag och maken korv ute på altanen (inglasad) och vi åt vår lunch där ute. Det var jätteskönt, vi stod i bara skjortan och tyckte att det var varmt. Det var inte så konstigt för termometern visade 20 grader : ) Efter en stund var det 16 grader men så hade vi både ett fönster och dörren lite öppna.



Så nog känns det som att våren är på väg även om det kommer att ta ett bra tag här innan all snö har smält undan Jag antar att vi kommer att få påfyllning av den ett antal gånger också : (

Kram

Christina