25 november 2009

"Weihnachtsmärkte in Deutschland"

Imorgon bär det av söderut igen. Först med flyget till makens kusin i Skåne och en övernattning där och sedan vidare till Hamburg med bil och den traditionsenliga julmarknaden.
Vi har varit på den i Hamburg en gång tidigare för några år sedan och den i Lübeck en gång för många år sedan.

Det är lite kul att gå omkring och titta på allt "krimskrams" som finns. Inte mycket man vill ta med sig hem, inte. Men annars är shoppingen bra i Hamburg, det finns många bra kläd- och skoaffärer att besöka.

Naturligtvis måste man dricka "glühwein", gärna med en skvätt rom i, då blir man inte så frusen när man är ute och går hela dagen! *ler*

På kvällen hittar man alltid en trevlig och mysig restaurang el "bierstube" där man kan vila sina trötta ben och fötter. Därefter är det dags att gå hem till hotellet för att vila upp sig en stund inför nästa dag när man ska ut och traska på stan igen.

(Bild lånad från "tyskland-info.se")

Kramar


23 november 2009

"Fönstret"

Ni som har följt min blogg kommer kanske ihåg att jag skrev i våras om att jag hade tagit rätt på ett par fönster som satt på vår smedja.
Det ena, som var lite trasigt, har jag satt upp på väggen på framsidan ute (ni kan se det på en av bilderna här till höger).
Det andra, som var helt, stod ute på vår altan i somras som dekoration. Nu har jag tagit in det och satt upp det på väggen i vårt vardagsrum. Det var det som var tanken från början när jag gjorde ordning det.


Jag har hängt upp lite saker på de fina krokarna som jag skickade efter från Kallholmen (som av en händelse så visar de sina fina beslag på bloggen nu). De passade väldigt bra på det gamla fönstret.



På krokarna längst ned har jag hängt upp en girland av nypon som jag gjorde för några dagar sedan. Jag plockade nypon för ett tag sedan som har fått torka och sedan trädde jag upp dem på en tråd bara. Enkelt men dekorativt tycker jag. *ler*
Jag gjorde ett hjärta av nypon också men det visar jag en annan gång.

Här är lite annat pyssel som jag har gjort de senaste dagarna ...
en strut av notpapper, köpt på Panduro, som jag har dekorerat med en gammal spets som jag hittat på någon loppis och så har jag tvinnat lite spansk mossa runt ett zinkhjärta
... som fick hänga i fönstret.



Det som jag saknar nu är en kedja med klämmor så att jag kan hänga upp gamla foton mm. Ska inhandla en sådan så fort jag kommer till stan.

Som ni ser har jag börjat fuska lite med adventsbelysningen och satt upp en ljusslinga och jag tycker att det blev riktigt fint ; )

Kramar



PS
Klicka på de fetmarkerade och olikfärgade orden så kommer ni till de inläggen

16 november 2009

Nää, nu blommar det!

För inte så många år sedan kunde man bara köpa tulpaner på våren. Helt naturlig, eftersom det är då de blommar.
Lite längre fram kunde man köpa dem till jul ... vilken känsla att få ha röda tulpaner på julbordet ... fantastiskt!
Nu kan man köpa tulpaner i alla tänkbara färger och former redan på hösten!

Jag har tidigare skrivit om att tulpaner är min favoritblomma ... men jag undrar hur det kommer att bli med det? Jag tror att den har varit det, dels för sitt utseende, men också för att den var lite exotisk genom att man bara kunde köpa den under en begränsad tid på våren. Nu har den mist lite av sin glans genom att den går att köpa nästan året runt.

Är det verkligen nödvändigt att man ska ha tillgång till allt alltid? Blir man inte lite blasé när man alltid kan få tag på allt och inte får längta efter en sak som bara finns under en begränsad tid?!
Det är lite som att ha julafton varje dag!!!
Och det gäller inte bara tulpaner. Semlor, vissa frukter och grönsaker, ja jag kommer inte på något mer just nu men det finns säkert massor med saker som var säsongsbundna tidigare men som man (nästan) kan köpa året runt nu.
Visst är det bra att nyttiga frukter och grönsaker går att få tag i året runt. Men det gäller ju inte tulpaner. Kan de inte få fortsätta att vara lite exotiska så att man verkligen kan få njuta av dem under en period och sedan längta tills de kommer tillbaka nästa år igen! *ler*




Jag har fler blommor som inte blommar när de ska!

För några år sedan fick jag en blå Potatisblomma till "Mors Dag" som jag sparade till året därpå. Den stod i matkällaren under vintern och jag vattnade den med jämna mellanrum. Till våren tog jag fram och planterade om den och den växte bra ... MEN ... den ville inte blomma ordentligt på hela sommaren ... det kom bara någon blomma här och där. Så till hösten hamnade den i komposten!

I år önskade jag mig en ny Potatisblomma, vit, som har blommat fantastiskt under sommaren. Nu vill jag gärna att den ska blomma lika fint nästa sommar igen, så i år försöker jag få den att överleva uppe i vardagsrummet (framför fönstret). Den började med att tappa nästan alla blad, men skam den som ger sig, så den fick stå kvar. Så började det komma lite nya friska, gröna skott och jag blev glad ... tänkte att den kommer nog att trivas bra här i rummet. Döm om min förvåning när det är ... blommor ...som kommer! Nu står den här med ganska många blommor på ... och med fler på väg ... men nästan utan blad.



Kramar

03 november 2009

Lätt som en fjäder ...

... är verkligen ett sant uttryck!

Ibland förstår jag mig inte på mig själv ... att jag gör och tänker som jag gör. Som igår och idag.

Jag har länge tänkt att jag skulle göra nya mjuka dynor/kuddar till våra köksstolar, som ska ligga under volangkjolarna, för att det ska vara både skönare att sitta på dem och för att det ska se bättre ut.
Jag har haft gamla kuddar där ett tag men de passade inte i storlek ... kuddarna är bara 30 x 30 cm och stolsdynan är 45 x 40 ungefär ... så de är alldeles för små. Storleken på stolsdynan är också orsaken till att jag måste sy kuddarna själv ... det finns inga med de måtten att köpa ... vad jag har letat!

Tanken var att jag skulle fylla dem med dun för att de ska bli mjuka och sköna att sitta på. Jag har sparat gamla duntäcken ... för att kunna ta tillvara dunet till bl a kuddar ... så igår sprättade jag upp sömmarna på ett täcke för att komma åt dunen.

Idag sydde jag "påsar" av gamla lakan som jag skulle stoppa dunet i.



Om ni har sett en dunkudde gå sönder så vet ni hur det ser ut när dunen far omkring överallt. Så såg det ut när jag skulle försöka få in dunen i de relativt små "påsarna" ... jag hade inte lämnat så stora öppningar heller för att det skulle vara lätt att sy igen dem efteråt. Jag säger bara ... tur att det inte blåste så mycket på baksidan, där jag stor ute på stenläggningen och stoppade in dun och frustade och blåste för att inte få in dem i ögonen och näsan. De for omkring ändå, bara man kom i närheten med handen.


Åter till det jag menade med att jag inte förstår mig på mig själv ibland. Eftersom jag har tänkt på det här länge ... VARFÖR GJORDE JAG DET INTE I SOMRAS? ... när det var varmt och skönt ute ... och lättare när man inte behövde ha så mycket kläder på sig som dunen kunde fastna på!!!

Nu är det i alla fall gjort och stolarna ser mycket skönare och finare ut med de "fluffiga" kuddarna under.


Kramar