28 maj 2009

Shopping i Prag

"Imorgon är en annan dag" ... som Christer Björkman (tror jag!) sjunger!

Skulle ju visa vad jag shoppade i Prag en annan dag skrev jag igår ... och eftersom det regnar ute och det kändes bra att sätta sig och blogga idag så blev en "annan dag" idag ... hänger ni med?

Vi besökte ett par kyrkor där, bl a en som heter Loreta och ligger uppe vid Pragborgen. Inne i den finns fantastiska skatter i ett kassavalv som man får gå in i och titta.
Där köpte jag den här rosenkransen med gråaktiga stenar ...



... och en medaljong med olika bilder på båda sidorna.



Vi köpte en liten handmålad tavla med vy över Karlsbron och Pragborgen. Vi brukar köpa en liten tavla ... om det finns några fina ... från olika ställen där vi är och sätta upp dem på väggen i vita ramar i vårt sovrum.



På en affär som heter Dr. Stuart's Botanicus och som säljer naturprodukter köpte jag dessa två affischer som jag ska fixa ramar till. Tycker att motiven är fina med sin gamla text och vackert målade bilder.



Jag har en passion för Pashminasjalar och hittade en röd ... rätt röd färg ...viktigt ; ) ... i en butik som säkert hade tusentals olika färger och mönster på sjalarna! Har aldrig sett så många sjalar på ett och samma ställe förr *ler*



När man äter ute i Prag blir man ofta tillfrågad om man inte vill ha en Becherovka, deras nationaldryck, före maten ... och, tänkte vi ... man måste ju prova. Det visade sig vara riktigt gott ... den är smaksatt med flera örter och smakar ... pepparkaka! Tillräckligt god för att ta med sig hem och smutta på före maten här hemma med ibland ... ser ni, det har försvunnit lite i flaskan!



Glasen på bilden köpte vi på restaurangen/puben som gjorde eget öl. Det är en ny vana som vi tagit efter makens kusin ... att köpa ölglas från olika ställen som man besöker. Kul att ha och dricka öl ur i st f vanliga glas hemma ; o

Kramar

26 maj 2009

Souvenirer från Prag

Det var någon som frågade innan vi åkte till Prag vad man kan handla där ... om det är något speciellt som de är kända för?
Jag tänkte visa lite vad som finns att köpa ... och då menar jag sådant som finns praktiskt taget överallt ... i souvenir- och turistaffärer!!!

Handmålade tavlor som föreställer kända ställen i Prag. Dessa finns i alla möjliga varianter, i färg och svartvita. En del är faktiskt riktigt fina.



Miniatyrer av hus och "gubbar" och småflaskor med stenar i alla tänkbara färger ... ska nog vara parfymflaskor, gissade vi.



Det finns mycket olika sorters träsniderier. Mycket fina leksaker ... och en figur som ofta återkommer är Pinocchio ... här som en stor docka på en bänk utanför en affär där de bara sålde olika träleksaker. Inne i affären fanns den här motorcykeln i nästan naturlig storlek i trä ... vilket mästerverk!



Ryska dockor är också väldigt vanliga ... och det är mååååånga i en sats ... se uppe på hyllan!



Träsniderier med religiösa motiv och bilder, ofta äggformade, och med julteman ...



... och så det som det finns en uppsjö av ... marionettdockor av alla tänkbara slag ...!



Till sist det som Prag och området däromkring nog är mest känt för ... Böhmisk kristall. Det finns hur många butiker som helst som säljer det ... det glittrar och glimmar i dessa butiker och man törs nästan inte röra sig av rädsla för att man ska komma åt något. Det finns lyxbutiker och vanliga turistbutiker och alla varor i dessa ... ja, nästan alla, ser förskräckliga ut! Det fanns inte en enda, av alla tusentals saker, som jag skulle ha velat ta med mig hem!!!




Möjligtvis en av de här små sakerna om det hade varit så att någon av mina söner skulle ha barn ... men jag tror inte det ändå ... vem vill ha en napp el barnvagn i kristall? De är väldigt söta och bara några centimeter stora. Priset ska man multiplicera med ungefär 0,4 om ni tycker att de verkar dyra.



Det följde med några saker hem därifrån som jag visar en annan dag.

Kramar

21 maj 2009

"Inredningsögon"

Först vill jag varna för dåliga bilder ... de flesta är tagna genom skyltfönster och kvaliteten är därefter! *ler*

Som alltid när jag är någonstans så har jag "inredningsögonen" med mig ... dvs, jag spanar efter saker som jag tycker är fina och som jag skulle kunna tänka mig att ha i mitt eget hem. Det gäller både större saker som möbler, lampor, mattor mm och mindre inredningsdetaljer som t ex madonnor, glasflaskor mm.
Naturligtvis hade jag dem med mig till Prag också. Det var inte mycket där som jag fastnade för men jag hittade lite "ögongodis" som jag tog kort på.

Som detta skyltfönster fullt av madonnor ... tyvärr gick vi inte förbi där när det var öppet ... eller det kanske var tur med tanke på att vi flög med Ryanair!!! ... och med tanke på plånboken ; o


Det här är skyltningen till en restaurang som låg en smal trappa ned och som ingen antagligen skulle ha sett om inte de här gamla köksredskapen hängde där. Att det står restaurang och det finns en pil där gör ingen skillnad med tanke på att det finns tusentals sådana i Prag ... men kökssakerna gör att den sticker ut.


Dessa gamla ölflaskor och backar stod i ett fönster till en pub/restaurang som vi åt på en kväll och som heter "Pivovarský dùm" . De brygger sitt eget öl och man ser jäskaren och öltankarna där man sitter och äter ... kan verkligen rekommendera den om ni ska till Prag ... god mat, gott öl och snabb och vänlig personal!


Nedan följer tre bilder som jag tog vid en affär där man sålde badrumsinredning.
Ett fint badkar på lejontassar ... skull inte vilja ha kaklet i förgrunden ... lite för mycket för min smak ... men klinkersen på golvet skulle jag kunna tänka mig!


Fina kakelplattor med fransk text på.


Kolla in kranen på handfatet ... snygg, eller?! ... skulle gärna vilja ha en sådan ... trots att maken tycker att jag är knäpp när jag vill ha tvåhandsfattning i st f den enkla enhandsfattningen vi oftast har här i Sverige på våra kranar. Handfatet är inte fy skam det heller ; )


Visar lite mer bilder från Prag en annan gång och lite bilder på de få sakerna jag köpte där.

Ha en fin Kristi himmelfärds dag



PS
Jag skulle vilja ha fler reaktioner på mitt förra inlägg och höra vad det var som fick dig att börja blogga och hur du känner inför bloggandet!

19 maj 2009

Om att blogga


Jag har sett på flera bloggar som jag följer att de har funnits i ca ett till två år. Det var väl då som det blev "populärt" att blogga och som "folk i allmänhet" började med det.

Jag skrev mitt första inlägg den 19/1 2008. (Du kan se det här) Då hade jag läst andra bloggar i några månader och tyckt att det verkade kul att kunna dela med sig till och få inspiration från andra bloggare. Jag hade precis "upptäckt" den lantliga inredningsstilen och ville ha idéer och inspiration för att inreda mitt eget hem.

Först tänkte jag, att inte kan jag, en "tant" på 50+, börja blogga! Det är bara yngre tjejer som gör det. Men när jag kollade runt så var det inte så ... det fanns fler som var lite äldre ... kanske inte över 50 ... men, tänkte jag, det är inte åldern jag ska skriva om utan mitt intresse för inredning och annat och det har inget med åldern att göra!
Jag kunde inte mycket om datorer heller men det löste sig ... jag fick prova mig fram, fråga andra bloggare hur de gjorde och fråga maken och mina söner. Nu tycker jag att jag är en "fena" på datorer ... nåja ... jag är i a f inte rädd för att prova mig fram och kan t o m lite mer än maken ibland ; )

Sedan skulle jag hitta ett namn som jag kunde identifiera mig med ... jag ville att det skulle vara ett namn som passade mig och mitt sätt att vara.
Jag hade sedan många år tillbaka en tavla i köket som jag köpt på en resa till Dalarna. Det var ett kort målat av SlottsBarbro och det står "Tankar tar tid" på det. När jag såg det kortet fastnade jag för det direkt för det kändes som om det var riktat till mig ... för "Tankar tar tid" för mig! Det är bilden längst upp på sidan.

Så då var min blogg född ... den hade fått ett namn och en inriktning ... den skulle först och främst handla om inredning men också om annat som jag är intresserad av, familj med katt, mat smycken, kläder mm. Fram till nu har jag skrivit mest om inredning men också om blommor/trädgård, lite om mat och resor och väldigt lite om kläder och smycken. Familjen har inte förekommit så mycket men det är ett medvetet val. Så man kan väl säga att jag har hållit mig till den inriktning som jag tänkt från början ganska bra.

Något som jag kan sakna i bloggandet är att jag har inga vänner som bloggar. Det verkar så kul när man läser om bloggare som skriver om sina vänners bloggar och hänvisar till dem. Jag har ingen som jag riktigt kan prata om min blogg med, om hur det är när man får bloggtorka och om framgångar och bakslag mm. Ingen som jag kan dela mitt bloggande med.
Jag har fått nya bekantskaper/vänner genom bloggen och det är jättekul. Både sådana som bloggar och sådana som har butiker som jag handlat i och som jag ibland gjort små "reportage" om.

På senare tid tycker jag mig ha märkt att fler och fler skriver om annat än inredning ... dvs i de bloggar som mest handlat om detta ... och att man har börjat att skriva om tankar och känslor och börjat "öppna" sig mer för hurdan man egentligen är som människa och inte bara som bloggare.
Vad det beror på vet jag inte, men kanske kan det ha att göra med att man inte tycker att det är nog att skriva om sitt hus och hem, att det kan bli lite enkelspårigt ibland, utan att man känner sig trygg i sin krets av andra likasinnade och vill dela med sig av sitt "riktiga jag".

Kan ni inte hålla med mig om att det blir lite prestationsladdat ibland när man ska visa vad man gör och vad man åstadkommit med sitt hem? När man inte har något att "visa upp" själv och andra bara "sprutar ur" sig idéer och saker de har gjort? Man ska inte tänka så, för det är ju ingen tävling , men det är lätt att få de tankarna ibland ... eller är det bara jag som får det?

Det här var lite av mina tankar om bloggande ... nu vill jag gärna höra dina ... vad som fick dig att börja och att fortsätta med det, mm!

Kramar

18 maj 2009

De sista vårtecknen

Idag är det sista delen av "Vårteckensutmaningen" som startades av "Humlebacken".

Jag har dåligt med bilder att visa upp pga att det har regnat här hela dagen så det var inte så kul att vara ute och fotografera!

Jag hann i a f ta ett kort på maskrosorna som lyser som solar i gräset ... men inte idag pga vädret!


Ett annart säkert vårtecken för mig är när jag "byter" kläder i garderoben ... dvs hänger undan vinterkläderna och tar fram sommarkläderna ... och det gjorde jag i helgen.


Detsamma gäller skorna ... bort med stövlar och promenadskor och fram med ballerina och tåsandaler.


Jag har sett svalor men inte lyckats fånga någon på bild.

Det var alla vårtecken från norra Västmanland. Ska kolla vad ni andra har sett och skrivit om nu.

Kramar

14 maj 2009

Vår i Prag

Vi har verkligen haft fem toppendagar i Prag.
Vädret var bra, sol och varmt de första dagarna, en halv dag regn och sol men lite svalare på slutet.

Jag tänkte visa bilder på vackra byggnader och annat men börjar med bilder på lite växtlighet.
Prag är en "grön" stad med parker här och var med stora träd och gräsmattor där folk sitter och njuter av lugnet ... det är som om stadens alla ljud försvinner när man är i parkerna och ett lugn infinner sig.
Det var inte så mycket som blommade just nu ... vet inte om det hade blommat över el om det inte har börjat än ... det var mest grönt överallt.

Hittade lite växter som blommade i alla fall i och runt Pragborgen.


















Jag kan verkligen rekommendera Prag för er som inte varit där. En underbart fin stad med fantastiska byggnader, fina parker, god mat och gott öl och trevlig befolkning.

Kramar

06 maj 2009

Bilder från köket

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har jag lite idétorka nu. Jag skulle kunna låta bli att blogga alls ett tag, men jag tycker fortfarande att det är kul trots att jag har svårt att komma på vad jag ska skriva om. Tur att jag har er som jag kan hämta inspiration och idéer från när det blir som värst. *ler*
Det händer inte så mycket här hemma just nu som jag kan skriva om ... jag har några projekt på gång men det verkar ta tid innan de blir klara och kan visas upp.

Idag tänkte jag i alla fall visa lite bilder från mitt kök.

Jag börjar med att visa hyllan med en del av mina kokböcker ... jag har många fler men de får inte plats här så de står i ett skåp. Jag är en samlare när det gäller kokböcker och recept ... jag prenumererar på mattidningar emellanåt och hämtar recept från nätet och andra tidningar som jag sparar i pärmar.
På överst hyllan ser ni vinstället med lite vinflaskor i. Det blev inte ommålat vid renoveringen ... jag tyckte att det kunde få vara som det var eftersom det matchar bänkskivorna i ek.


Här är bänken under nya vitrinskåpet. Där står min soppterrin nu ... med lite skavanker och lagad men jag tycker att den är fin ändå. Har ställt burken med silverbesticken från min moster där också. Några ljusstakar/lyktor är alltid fint att ha. Som duk har jag använt en servett.


På vedspisen står en blandning av zink, gammalt glas och gamla askar mm. Ändrar inte om där så ofta ... mest när det är säsongsbyte, som jul, påsk osv.


På bänken på andra sidan om vedspisen är det svårt att ha någon ordning för det är där vi lägger allt ... och jag menar allt! ... posten, telefoner, komihåg lappar, tidningar, makens saker han lastar av sig när han kommer hem ... id-kort, plånbok, telefon, kalender mm ... så ni förstår att den här bilden är stylad. *ler*


På gardinhyllan ovanför fönstret har jag lite gamla glasburkar och porslin. Det är saker som jag använder, så vad som står där varierar beroende på vad jag använder för tillfället. Man ser lite av gardinen som jag sydde av ett gammalt lakan.


På hyllan ovanför fönstret vid diskbänken har jag en liten samling av små glaskaraffer ... ett par köpta på loppis och en som jag fått av mamma ... samt några gamla flaskor med porslinskork. Skålen närmast är en sockerskål tror jag ... eller har jag fel? Under hyllan ser ni de två trattarna som jag hittade när jag var på skattjakt i bodarna här hemma.


I fönstret står mitt stora "X" från Jeanne D´Arc, några fattigmanssilverljusstakar och den fina glasflaskan som var en av de första sakerna jag köpte när jag började ändra om till den lantliga stilen. Marseilletvålen är en julklapp från äldsta sonen och den är jätteskön att tvätta sig med ... händerna blir skönt mjuka ... och så luktar den gott också.


När vi renoverade och målade om i köket var jag i valet och kvalet om jag skulle sätta upp den här hyllan igen. Men den kom upp efter att ha blivit vitmålad. Vi har inte så mycket bänkyta så den är bra att ha te- och kaffeburkarna samt lite annat på.


Kramar



PS
Det kommer inte att bli några inlägg nu på några dagar, för imorgon bitti bär det av till Prag : )
Jag kommer hem igen den 13:e och förhoppningsvis kommer jag att ha lite fina bilder därifrån att visa er.